Historia naszej kawiarni

Amerykański sen o kawie

Rok 1989. Stan Virgina w USA. Williamsburg. To tu narodził się pomysł na stworzenie ekskluzywnych, klimatycznych kawiarni, które przyciągać będą nie tylko pasjonatów kawy, ale także amatorów słodkich wypieków.

Ponad 32 lata temu podczas jednej z podróży do Stanów Zjednoczonych Janusz Paterman, założyciel i właściciel Cafe Paterman, zainspirował się tamtejszym życiem amerykanów, którzy większość swoich poranków i popołudnia spędzają przy filiżance aromatycznej kawy. Zapach świeżo palonych ziaren unosił się w całej okolicy. Wraz z każdym kolejnym wypalanym kilogramem ziaren kawy Arabika, przybywali kolejni goście.

– Do dziś mam przed oczami obraz chińskiego kawiarza, który z niezwykłą precyzją wypalał ziarna w specjalnym piecu – wspomina Janusz Paterman. Do tego ów kawiarz posiadał bardzo bogatą ofertę robionych na miejscu lodów i świeżo pieczonych ciast. Dla polskiego turysty ten widok był niczym kadr z filmu. Taki amerykański sen o innym życiu. Zapragnąłem, aby dokładnie coś takiego wprowadzić w Polsce. 2 lata później powstała pierwsza kawiarnia na ul. Dyrekcyjnej w Katowicach.

Cafe Paterman dziś

Dziś Cafe Paterman to 7 prężnie rozwijających się kawiarni, ulokowanych na terenie śląskiej aglomeracji. Do bogatej oferty ciast, tortów i deserów lodowych dołączyły także zdrowe przekąski, pożywne koktajle i soki owocowe a także kanapki. Cafe Paterman to ekskluzywna sieć kawiarni, która zaprasza swoich gości nie tylko na pyszną i aromatyczną kawę w swoich lokalach. Większość produktów proponujemy także, naszym klientom na wynos. Oferowane torty i ciasta od dawna królują na imprezowych stołach naszych gości, a my czujemy się zaszczyceni, mogąc w ten symboliczny sposób uświetnić tak ważne, rodzinne wydarzenia.

50 rodzajów asortymentu wyróżnia sieć kawiarni Cafe Paterman na tle konkurencji. Wszystkie wypieki powstają we własnej cukierni, w której każdy z tortów ozdabiany jest ręcznie przez wykwalifikowanych cukierników. Podobnie jak naturalne lody, które charakteryzują się intensywnym smakiem i aromatem uzyskanym w 100 % z owoców.